Меню

Інтерв'ю Клауса Хіппа про знак органічної якості ORGANIC

Сьогодні очевидне зростання ринку органічних продуктів. Однак чи гарантує знак ORGANIC здорове харчування? Адже сьогодні кожний продукт – від шоколаду до чіпсів – може називатися органічним, якщо він відповідає вимогам закону.

Тому професор д-р Клаус Хіпп, який зробив винятковий внесок у розвиток органічного сільського господарства в Німеччині, докладно розповість, у чому полягає різниця між стандартною органічною якістю ORGANIC та органічною якістю HiPP ORGANIC.

Пане Хіпп, Ви маєте власний знак органічної якості – HiPP ORGANIC. Чому?

К.Хіпп: Понад 50 років тому ми почали займатися органічним сільським господарством. У ті часи органічне виробництво не мало особливого значення, навіть навпаки –  все популярнішим ставало застосування хімії в сільському господарстві. Ми, компанія HiPP, рухались проти течії та просували органічне землеробство, будучи абсолютно впевненими у власних переконаннях. Саме так ми встановили нові стандарти якості в сфері дитячого харчування.

Однак європейський знак органічної якості ORGANIC теж свідчить про високу якість продукції, чи не так?

К.Хіпп: Звичайно. Європейське органічне законодавство – справа гарна. Воно забороняє застосування хіміко-синтетичних засобів та добрив  для обробки  та стимуляції росту рослин, установлює вимоги до розташування полів, посівного матеріалу та багато чого іншого.

Може, у такому випадку немає жодної необхідності мати власний знак органічної якості?

К.Хіпп: Навпаки – є. Стандартний знак органічної якості ORGANIC  ще не є гарантією, що й готовий органічний продукт не містить шкідливих речовин. Шкідливі речовини з атмосфери або із сусідніх полів можуть забруднювати врожай. Відповідно, вимоги до дитячого харчування допускають вміст у ньому незначної кількості пестицидів. Для компанії HiPP у даному питанні діє «нульовий» принцип – у нашому дитячому харчуванні ми не допускаємо навіть найнезначнішої залишкової кількості пестицидів. Тільки бездоганні органічні продукти потрапляють до баночки та отримують наш знак органічної якості – HiPP ORGANIC.

Отже, фірмовий знак HiPP ORGANIC гарантує абсолютну чистоту. Чи можливий такий результат у наші дні?

К.Хіпп: Насамперед, ми беремо проби ґрунту, щоб визначити, чи підходить нам це поле. Тільки розташовані подалі від промислових зон і пожвавлених автомобільних доріг поля можуть стати придатними для органічного землеробства HiPP. Багато років тому ми підписали ексклюзивні угоди з господарствами, що мають найбільш сприятливі для вирощування певних видів овочів площі. Протягом десятиліть ми збирали спеціальні знання про правильну сівозміну, щоб максимально скоротити забруднення шкідливими речовинами. У процесі вирощування овочів ми надаємо підтримку нашим фермерам і тісно з ними співпрацюємо. Пізніше, при доставці, фермер може розпочати відвантаження своєї продукції лише після підтвердження нашою лабораторією того, що товар відповідає суворим вимогам HiPP до якості.

Наскільки суворим є Ваш контроль на наявність шкідливих речовин?

К.Хіпп: Ми тестуємо продукцію на більш ніж 800 шкідливих речовин – це значно більше, ніж приписує закон. Наші лабораторії якості настільки точні, що змогли б знайти крупинку солі в 50-метровому басейні. Крім того, існують пестициди, наявність яких у дитячому харчуванні взагалі не регулюється законом. HiPP добровільно взяв на себе найсуворіші зобов’язання щодо вмісту всіляких шкідливих речовин, діючи, таким чином, суворіше, ніж закон. Однак безцінний внесок у справу чистоти нашої продукції вносять саме наші органічні ферми – вже понад 50 років їм відома наша безкомпромісна позиція.