Меню

Фермерське господарство Ehrensberger Hof (Еренсбергер Хоф)

Зразкове підприємство НіРР в сфері біологічної різноманітності

У віддаленому Еренсберзі HiPP випробовує екологічні заходи для покращення біологічної різноманітності. Мета полягає у тому, щоб це органічне фермерське господарство працювало стабільно та ефективно як зразкове підприємство. У майбутньому воно стане моделлю для виробників HiPP.

Ми хочемо показати, як сталий розвиток та охорону біологічної різноманітності можна інтегрувати у повсякденне життя сільськогосподарського підприємства.

Фермерське господарство Ehrensberger Hof 

Мета – стабільна та ефективна робота цього зразкового підприємства. У майбутньому воно стане моделлю для виробників HiPP.
 

 

Старі породи

Старі породи, такі як крупна рогата худоба породи Оригінал Браунфі (у Баварії залишилося лише 500), забезпечують генетичне різноманіття.

Якість ґрунту

Органічна солома, кам’яне борошно, добрива з твердих видів гною та інші природні методи покращують родючість ґрунту.

Екосистеми

Створюються нові середовища існування з лісовими пасовищами, рядами дерев, живоплотами для захисту диких тварин (наприклад, для червонохвостої сороки, що перебуває під загрозою зникнення), живоплотами із сухостійних дерев, квітучими смугами по краях полів та на луках.

Екологічні фактори, що визначають розташування фермерських господарств та сільськогосподарських угідь, дають конкретні пропозиції щодо покращення видового різноманіття та збереження природи. Над цим проєктом ми працюємо разом з Bioland, Мюнхенським технічним університетом та Ганноверським технічним університетом, а також Баварською радою з охорони птахів.

З метою збільшення видового різноманіття рідкісні старі породи зберігаються у нашому господарстві: велика рогата худоба породи Оригінал Браунфі, з яких у Баварії залишилося лише 500 тварин, вівці Скудде (нині 1000 голів у Німеччині) та стара порода курчат Аппенцеллер Шпіцхаубен.

Вівці породи Скудде
Кури породи Аппенцеллер Шпіцхаубе
Крупна рогата худоба породи Оригінал Браунфі

Відповідно до Червоної книги сільськогосподарських тварин, яким загрожує зникнення, крупна рогата худоба породи Оригінал Браунфі "знаходиться під загрозою зникнення". На фермерському господарстві Еренсбергер Хоф, типовому проєкті стійкого сільського господарства HiPP, ця порода утримується відповідно до свого виду. Порода Оригінал Браунфі походить від так званої крупної рогатої худоби "Торфрінд", яка випасалася біля озер на краю Альп більше 2000 років тому.

Жовтопуза жаба

Спільно з Баварською земельною радою з охорони птахів (LBV) фермерське господарство Еренсбергер Хоф здійснювало різні проєкти реінтродукції для повторного поселення таких тварин, як фазани, сипухи, жовтопуза жаба та гольян звичайний.

Рідкісний звичайний сорокопуд-жулан є важливим птахом для здорової екосистеми

Птах звичайний сорокопуд-жулан – це важливий вид для здорової екосистеми. Через інтенсивне сільське господарство стає менше живоплотів та кущів як природного середовища проживання птахів. Він уже входить до списку видів, що знаходяться під загрозою зникнення. Цей рідкісний птах відомий тим, що наколює своїх жертв на шипи рослин. За народним повір’ям, він завжди збирає дев’ять комах, перш ніж з’їсти їх. HiPP створив нові місця проживання для звичайного жулана на фермерському господарстві Еренсбергер Хоф, а також у межах дій учнів-стажерів встановив огорожі з дерев (великі та мали гілки) по краях полів.

Готель для комах та притулок для піщаних притких ящірок мають компенсувати брак природних осель для цих тварин. Шпаківні та гніздові ящики також розосереджені по фермерському господарству, оскільки бракує природних місць проживання для сов, шпаків, міських ластівок, горобців, синиць, соколів та кажанів.

Ці шпаківні та гніздові ящики, виготовлені з натуральних колод, повинні забезпечити боревітрів та сов місцем для розмноження. У наші дні, на жаль, зазвичай вичищають сухоліс (природне місце гніздування багатьох птахів) з лісів. Ось чому шпаківні та гніздові ящики можуть використовуватися як альтернатива.

Багато людей могли б жити без меду, але не без бджіл. Комахи не тільки доставляють солодкий намазок для хліба, але, перш за все, запилюють квіти. Роблячи це, вони забезпечують існування рослин і забезпечують гарний урожай для фермерів. Без цих тварин урожай плодів опинився б у небезпеці. Коли бджоли гинуть або хворіють, це впливає на всіх нас. Ось чому HiPP також бере участь у збереженні природного середовища проживання бджіл у межах проєктів біологічної різноманітності. Зараз на фермерському господарстві Еренсбергер Хоф проживає шість бджолосімей, створених як реакція на драматичну загибель бджолиних популяцій.

У якості місць проживання плазунів, птахів, дрібних ссавців та комах по краях полів та на луках були створені нові екосистеми, такі як ряди дерев, захисні огорожі (наприклад, для звичайного сорокопуда-жулана), живоплоти з сухої деревини та квітучі смуги. Принцип живоплотів із сухих дерев полягає не в тому, щоб створювати нові живоплоти, висаджуючи їх, а в тому, щоб дозволити їм створюватись вітром та насінням. Для цього гілки, гілочки та хмиз нещільно укладаються у формі стіни, що, у свою чергу, служить для захисту зростаючих рослин. Перевагами такої системи є, з одного боку, її низькі виробничі витрати; крім того, вільно розміщена суха деревина забезпечує безпосередньо середовище проживання численних рідких порід.

У традиційному сільському господарстві поля та луки обробляються до краю дороги для отримання більшого врожаю. Для підтримки біологічної різноманітності та сталого розвитку ми встановлюємо живоплоти з сухими деревами та висаджуємо місцеві польові квіти. Вони забезпечують тварин місцем проживання, захищають худобу від вітру та зменшують ерозію ґрунту.

Три елементи сталого землеробства на фермерському господарстві Еренсбергер Хоф: старовинна порода на пасовищі, край поля, засаджений квітами та загорожений сухим деревом, і природний притулок для тварин у буковому лісі.

Щодо покращення родючості ґрунтів, у типовому проєкті були випробувані різні методи, наприклад, використання кам’яного борошна для зв’язування аміаку, внесення добрив із твердого гною та інші природні методи. Крім того, застосовуються заходи для підтримки здоров'я тварин, такі як використання ефективних мікроорганізмів або органічної соломи як підстилки.

Багато факторів впливає на якість ґрунту, особливо в сільському господарстві.

1. Розростання міст
2. Хімічне навантаження від промисловості та сільського господарства з довгостроковими наслідками для здоров'я та продуктивності ґрунту.
3. Фізичне навантаження від неправильної обробки (важка техніка та ґрунтообробні механізми руйнують чутливі ґрунтові комплекси, що призводить до необхідності використання хімікатів для підтримки врожаю).
4. Обробка в неправильний час.
5. Втрата органічних речовин і, отже, продуктивності через використання неправильних добрив, неправильного сівозміни та неправильної обробки ґрунту.
6. Погіршення стану підземних вод через неправильне використання землі.

Принцип:

«Здоровий ґрунт – здорова рослина – здорова людина та здорова тварина» – необхідно дотримуватися так само, як і принципу сталості, який важливий для збереження здорового ґрунту; сталість у балансі енергії також є ключовим фактором.

Це корисно знати

• Хороший органічний ґрунт може поглинати та зберігати 150 л води на день.
• 56% ґрунтів у ЄС неживі.
• Хороший органічний ґрунт може зберігати 575-700 кг CO2 на рік і на гектар.
• Дощові черв’яки дуже важливі для ґрунту, вони розпушують його і удобрюють органічною речовиною (гумусом), яку вони виділяють. На органічних сільськогосподарських угіддях знаходять 200–500 дощових черв’яків на м², на звичайних сільськогосподарських угіддях 16–18 дощових черв’яків на м².
• У ґрунті з 230 дощовими черв’яками на м², це означає у перерахунку 2,5 т дощових черв’яків на гектар.
• Ґрунт з 600 дощовими черв’яками на м² може виробляти 80 т гумусу на рік і гектар (оптимальний випадок).
• Тунелі дощових черв’яків спускаються на глибину 2 м у ґрунті. Черв’як живе близько 10 років у тунелі, якщо його залишити в спокої, а тунелі залишаються ще на 10 років і використовуються іншими комахами та корінням.

«Зразкове підприємство для біологічної різноманітності» приділяє особливу увагу сільському господарству та можливостям поліпшення біологічної різноманітності в цих рамках. Співробітники HiPP вже мають перший досвід цього проєкта, а також школярі, студенти та інші зацікавлені групи, оскільки HiPP пропонує регулярні екскурсії ферерським господарством, щоб зробити цю тему буквально «зрозумілою».

Завдяки хорошим результатам та позитивному досвіду роботи з цим проєктом, ми вирішили розширити експеримент на вирощування овочів та зерна. Разом з іншими компаніями з Асоціації виробників екологічно чистих продуктів харчування (AöL), HiPP буде вивчати до 2016 року на інших підприємствах методи збереження біологічної різноманітності у сільському господарстві.

Завдання полягає в тому, щоб розробити систему обліку та оцінки біологічної різноманітності та працювати з результатами таким чином, щоб вони могли надійно та прозоро передаватися через підприємства харчової промисловості. З одного боку необхідно враховувати функції видів та популяцій, які є важливими для сільськогосподарського виробництва («біологічна різноманітність на основі управління»). З іншого боку необхідно приділити увагу збереженню різноманітності видів та біотопів, що є важливим для охорони природи («природоохоронна біологічна різноманітність»).

Спільно з Асоціацією виробників екологічно чистих продуктів харчування, Мюнхенським технічним університетом, Ганноверським університетом Лейбніца та компаніями-партнерами ми досліджуємо вплив сільського господарства на біологічну різноманітність у межах ланцюга створення цінностей екологічних продуктів харчування. Будуть опрацьовані практичні кроки щодо способів досягнення покращень. У довгостроковій перспективі ми зможемо надати прагматичні поради виробникам НіРР щодо економічно ефективних заходів із збереження біологічної різноманітності і тим самим збільшити кількість виробників, які якнайкраще намагаються сприяти біологічній різноманітності.