Чому залізо так важливе?

М'ясо теж є гарним постачальником заліза

Залізо забезпечує маму та дитину життєво важливим киснем. Більша частина заліза постійно займається подачею кисню з легенів у кров і до усіх інших органів, особливо мозку. Під час вагітності мати дає дитині запаси заліза на перші чотири місяці її життя. Тому що тільки у цьому випадку організм немовляти може засвоювати залізо самостійно.

Потреба в залізі під час вагітності подвоюється, залізо особливо важливе наприкінці вагітності, коли дитина швидко росте. Достатня кількість заліза, таким чином, є оптимальною допомогою на початку життя.

Заглянувши в медичну картку матері, можна довідатися, наскільки добре материнський організм забезпечений залізом. Вирішальне значення має показник рівня гемоглобіну, тобто вмісту кров'яного пігменту. Якщо цей показник вище 120, то вміст заліза в організмі достатній. 

Головні постачальники заліза

Залізо неоднакове. Воно міститься у харчових продуктах як рослинного, так і тваринного походження. Однак організм краще засвоює залізо із продуктів тваринного походження, у той час як залізо із продуктів рослинного походження організмом засвоюється гірше. Саме через це у вегетаріанців часто виникають проблеми із забезпеченням організму залізом. Але є способи й засоби поліпшити засвоєння заліза організмом — вітамін С. Тому цілком розумно поєднувати багаті залізом зернові культури з постачальниками