Меню

Пробіотики та пребіотики для немовлят і дітей

Пробіотики – це живі мікроорганізми, які мають важливий вплив на мікрофлору кишківника та підтримують здорове травлення. Вони входять до складу грудного молока. Діти, які на грудному вигодовуванні, отримують їх через молоко матері. Діти, які на штучному або змішаному вигодовуванні, потребують додаткової підтримки для формування збалансованої кишкової мікрофлори. Дізнайтеся більше про роль пробіотиків у процесах травлення.

Що таке пробіотики?

Численні корисні мікроорганізми колонізують слизову оболонку кишківника і таким чином слугують захисним бар’єром від патогенних бактерій та вірусів. Для того, щоб мікрофлора кишківника могла виконувати свої функції, їй потрібна велика різноманітність бактеріальних культур.

  • Пробіотики – це живі мікроорганізми, що є частиною оптимально функціонуючої слизової оболонки кишківника (мікробіому). Вони можуть передаватися від матері до дитини під час вагінальних пологів, потрапляти в організм з їжею або харчовими добавками. Корисні бактерії також можуть передаватися дитині через контакт «шкіра до шкіри» під час грудного вигодовування.

  • Пробіотики, які зазвичай присутні в грудному молоці, складаються переважно з таких бактеріальних штамів, як

    • біфідобактерії
    • лактобактерії 

Лактобактерії є прикладом бактерій, які особливо корисні для кишківника. Як і всі пробіотичні культури, вони здатні перетравлювати олігосахариди грудного молока (складні множинні цукри, скорочено HMO) і таким чином розщеплювати їх на найдрібніші компоненти. Ці невеликі будівельні блоки потім можуть використовуватися іншими штамами бактерій як джерело енергії. Тому лактобактерії особливо важливі для здорового та повноцінного функціонального мікробіому. 

Пребіотики є постачальниками енергії для мікроорганізмів, що населяють мікробіом. Це не живі організми, а скоріше клітковина. Вона може використовуватися бактеріями як джерело їжі, що дозволяє їм отримувати енергію та розмножуватися. 
До пребіотиків належать: 
• галактоолігосахариди (GOS) 
• фруктоолігосахариди (FOS) 
• олігосахариди грудного молока (HMO), компонент зрілого грудного молока

Крім того, самі пребіотики також активно зміцнюють здорову кишкову мікрофлору, і їхній вплив на імунну систему зараз широко досліджується.

Мікробіом – різноманітна бактеріальна культура слизової оболонки кишківника – робить важливий внесок у підтримку здоров’я всього організму за допомогою пробіотиків та пребіотиків. Пробіотики в кишківнику виробляють важливі речовини для складних метаболічних процесів в організмі (наприклад, коротколанцюгові жирні кислоти) через метаболізм пребіотиків. Кисле значення pH здорової слизової оболонки кишківника також допомагає запобігти розмноженню патогенних (хвороботворних) мікробів.
 

Що впливає на мікробіом дитини?

Новонароджені не мають такої травної системи, як у дорослої людини. Кишковий тракт немовляти після народження ще незрілий та спочатку має бути колонізований корисними бактеріями. Успішне заселення позитивними бактеріальними культурами залежить від низки факторів: 
• як пройшли пологи (вагінально, кесарів розтин, з або без контакту в пологовій палаті)
• чи застосовували антибіотики під час пологів
• який мікробіом у матері (генетична схильність)
• чи годували/годують дитину грудьми

Під час вагінальних пологів дитина безпосередньо контактує зі шкірою матері та кишковими бактеріями. Новонароджений, який розвивався у майже стерильних умовах амніотичного міхура, автоматично колонізується материнськими бактеріями на своєму шляху. Це готує його кишківник до травлення, яке невдовзі розпочнеться. 

Під час кесаревого розтину можливість такої природної колонізації обмежена через стерильні умови операційної. У таких випадках першими заселяються менш сприятливі штами бактерій.

Порада: якщо ви плануєте кесарів розтин, запитайте, чи пропонує лікарня створення тісного емоційного контакту між матір'ю та дитиною у пологовій палаті. Інтенсивний контакт «шкіра до шкіри» протягом першої години значно підвищує шанси на передачу дитині бактеріальних культур матері. Поширеною практикою є використання тканини, якою вбирають вагінальні виділення матері та прикладають її до новонародженого, щоб у такий спосіб перенести мікрофлору. Однак ця практика ще не підкріплена достатньою науково доказовою базою та може мати побічні ефекти.

Якщо під час пологів необхідно застосовувати антибіотики, що часто трапляється під час кесаревого розтину, мікробіом матері змінюється. У такому випадку дитина отримує  менш збалансовану суміш бактеріальних культур. Антибіотики, як і кесарів розтин, зазвичай є медично необхідними, і їх навряд чи можна уникнути. Проте варто пам’ятати, що в цей період колонізація кишківника дитини відбувається інакше, що може спричиняти частіші кольки або закрепи у перші тижні життя.

Мікробіом змінюється і протягом поколінь. Харчові звички зазнають змін, і продукти, що містять природні пробіотики, наприклад свіжа квашена капуста, рідко включають у раціон. Це частково пояснює, чому проблеми з травленням трапляються дедалі частіше від покоління до покоління. 

Прямий контакт  «шкіра до шкіри» в пологовій палаті активно практикується в останні роки і стала практично стандартом у всіх пологових будинках. Однак під час вагінальних пологів мікробіом може передаватися протягом кількох поколінь.

Немовлята, які на грудному вигодовуванні, природним чином отримують пробіотики через грудне молоко в оптимальному складі, індивідуально адаптованому до потреб дитини. Генетична схильність матері може призводити до того, що певні штами бактерій у неї відсутні, а отже не потрапляють  в грудне молоко. У такій ситуації немовлята на грудному вигодовуванні також можуть мати менш збалансований мікробіом, що іноді призводить до появи болю у животі та метеоризму.

Користь пробіотиків для немовлят

Роль пробіотиків і пребіотиків у травленні 

Пробіотики взаємодіють з існуючим мікробіомом, можуть стимулювати ріст корисних бактерій та виробляти речовини, які створюють сприятливе середовище у кишківнику. Це формує основу для здорової кишкової мікрофлори, яка необхідна для міцної імунної системи.

Пребіотики є їжею для корисних бактерій. 
Вони також можуть пом’якшувати випорожнення, що робить їх корисними при закрепах.

Тож підбиваємо підсумки: пробіотики та пребіотики є важливими компонентами оптимально функціонуючого кишкового мікробіома. 

В ідеалі здоровий мікробіом сприяє такому травленню:

• рідше виникають метеоризм та коліки
• випорожнення м’які, але сформовані (у дітей, які вже отримують прикорм або замінники грудного молока)
• закрепи й діарея трапляються дуже рідко

Кал немовляти на грудному вигодовуванні зазвичай м’який і кашоподібний, тому його іноді помилково сприймають як діарею. Якщо ж він стає пінистим, зеленуватим чи коричневим та має різкий запах, варто проконсультуватися з педіатром.

Роль пре- та пробіотиків для імунної системи 

Згідно з науковими дослідженнями, олігосахариди в грудному молоці - це найвідоміші представники пребіотиків, які є джерелом сіалової кислоти, яка важлива для розвитку мозку та когнітивних процесів. Вони також відіграють важливу роль в активній боротьбі з патогенними мікробами і таким чином сприяють зменшенню інфекцій, можуть зміцнювати кишковий бар'єр і є частиною багаторівневого захисту імунної системи новонароджених. 

Пробіотики виробляють речовини, які підтримують кисле середовище слизової оболонки кишківника. При такому pH патогенні мікроорганізми виживають гірше, що зменшує ймовірність інфекцій. Дослідження показало, що прийом пробіотиків у немовлят зменшував кількість випадків кольок: діти рідше страждали від болісних спазмів у животі або метеоризму.

Пробіотичні та пребіотичні продукти

Які продукти містять пробіотики?

Грудне молоко містить численні живі клітини, в першу чергу лактобактерії, біфідобактерії та понад 200 структур олігосахаридів. Тому немовлята, які на грудному вигодовуванні, постійно отримують з грудним молоком про- та пребіотики, адаптовані до їхніх потреб. 

Якщо немовля не годують грудьми або годують нетривало, можна використовувати дитячу суміш, що містить пребіотики та пробіотики. Найкращим вибором є суміш, яка містить обидва компоненти: пробіотики (живі корисні бактерії) та пребіотики (їжа для них). Такі замінники грудного молока з’явилися на ринку у 2011 році й відтоді довели свою ефективність у підтримці здоров’я травної системи немовлят.

Починаючи з віку введення прикорму, щоденне меню можна доповнювати смачними продуктами з пробіотичними компонентами. Багато продуктів багаті на пробіотики завдяки процесу їхнього виробництва і тому підходять для здорового раціону.

Молочні продукти

Натуральний йогурт, кефір, маслянка, а також деякі сири, такі як Гауда та Чеддер, містять живі бактеріальні культури. Тому їх рекомендують для дієти для покращення травлення, наприклад, після одужання від шлунково-кишкового вірусу або після приймання антибіотиків.

Важливо: молочні продукти, такі як сир, кефір, айран або маслянка, містять ще й багато солі та жиру. Як правило, під час прикорму їжу на основі коров'ячого молока слід давати лише в невеликих кількостях як пробіотичну добавку для збалансованого харчування.

Ферментовані овочі

Класичним прикладом є ферментована білокачанна капуста, маринована з сіллю, або скорочено квашена капуста. При консервуванні з сіллю (ферментації) утворюються корисні бактеріальні культури, які роблять квашену капусту продуктом для покращення травлення. Кімчі, що походить з Азії, також багата на пробіотики, але зазвичай є занадто гострою для дітей. Мариновані огірки також містять бактеріальні культури, які можуть сприяти здоровому травленню. 

Важливо: овочі, консервовані з сіллю, слід ретельно промивати перед споживанням. Діти можуть отримувати невеликі порції ферментованих овочів зі зниженим вмістом солі як частину збалансованого харчування.

Ідеальне доповнення до пробіотичної дієти складається з клітковини (фрукти, овочі), а також цільнозернових продуктів та бобових. Достатнє споживання рідини також корисне для оптимального травлення. Для дітей підходить вода або, меншою мірою, чай без доданого цукру.

Які продукти містять пребіотики?

Пребіотики потрібні пробіотичним мікроорганізмам як джерело енергії, щоб вони могли виконувати свої функції в кишківнику. 

Найбільш поширені джерела пребіотиків: 
• банани 
• горох 
• помідори 
• батат, картопля, рис або макарони (зварені, а потім охолоджені) 
• вівсяні пластівці 
• мангольд (різновид буряка) і шпинат 
• бобові, такі як квасоля та сочевиця
• м'які фрукти, як-от малина, ожина та червона смородина 

Збалансоване харчування зі свіжих, місцевих і сезонних продуктів зазвичай  забезпечує оптимальну кількість клітковини. Чим більш різноманітний та різнобарвний вибір їжі, тим більша ймовірність, що вона забезпечить відповідне харчування для пробіотичних мікроорганізмів. Додатковий прийом пребіотиків потрібен лише у випадках, коли травлення порушене після тривалих хвороб.

Ризики та побічна дія пробіотиків у дітей

При потраплянні надмірної кількості пробіотиків у кишківник, який вже заселений різними штамами бактерій, може з’явитися метеоризм, здуття, легкий біль у животі, діарея або занадто м’який кал.

Однак ці симптоми також виникають, якщо кишківник населений переважно газоутворюючими бактеріями (наприклад, протеобактеріями). Якщо баланс мікрофлори порушений, навіть корисні біфідо- та лактобактерії в лікувальних дозах на початку можуть посилювати кольки, неспокій та плач.

Побічна дія, яка є надзвичайно рідкісною - це виникнення інфекцій, спричинених пробіотиками, але вони трапляються переважно у людей з ослабленим імунітетом. При наявності імунодефіциту обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем перед застосуванням.

Часті запитання про пробіотики для дітей

Коли не слід давати дитині пробіотики? 

Пробіотики не рекомендовані для недоношених дітей. Натомість  і вони мають отримувати грудне молоко, донорське молоко або суміш, адаптовану до їхніх потреб. Також рекомендується не приймати пробіотики людям із сильно ослабленою імунною системою та гострим запаленням підшлункової залози.

Чи слід давати дітям на грудному вигодовуванні додаткові пробіотики?

Ні, адже грудне молоко природно містить численні живі мікроорганізми (пробіотики), а також багато різних олігосахаридів грудного молока (пребіотиків). Це забезпечує немовля достатньою кількістю про- та пребіотиків, повністю адаптованих до його потреб, тому додаткове приймання пробіотиків дітям на грудному вигодовуванні зазвичай не потрібне.

Якщо годуюча мати нещодавно приймала антибіотики або має порушення травлення, вона може розглянути приймання пробіотиків для підтримання свого мікробіому.

Чи можна давати дитині пробіотики разом з антибіотиками? 

Застосування антибіотиків необхідне з медичних причин, щоб захистити дитину або дорослого від значної шкоди, спричиненої бактеріальною інфекцією.

Це може змінити мікробіом кишківника. Проте паралельне застосування антибіотиків і вживання пробіотиків зазвичай не рекомендується. Тільки після завершення лікування пробіотичні продукти, такі як квашена капуста, йогурт або деякі види сиру, можуть допомогти знову заселити мікробіом корисними штамами бактерій. Додаткові пробіотики у вигляді харчових добавок не завжди рекомендовані для немовлят.

Інформація про автора 

Сабріна Сайлер (Sabrina Sailer) працює волонтеркою-консультанткою з грудного вигодовування та кваліфікованою консультанткою з питань носіння дітей з 2010 року. Вона є копірайтеркою та редакторкою, а також відповідає за різні програми, пов'язані з поєднанням сім'ї та кар'єри.