Меню

Вітамін Е захищає клітини

Чому вітамін Е такий важливий?

І в цільнозернових продуктах міститься невелика кількість вітаміну Е

Вітамін Е належить до групи жиророзчинних вітамінів: це означає, що він засвоюється організмом тільки в поєднанні з жирами. Вітамін Е, насамперед, позитивно впливає на стан шкіри, волосся й слизових оболонок. При цьому він також бере участь у формуванні мускулатури, сполучної тканини й кровоносних судин. Вітамін Е необхідний організму для створення здорової імунної системи. Він захищає стінки клітин від агресивного окислення, затримуючи так звані вільні радикали і знешкоджуючи їх.

Головні постачальники вітаміну Е

Рослинні харчові продукти з високим вмістом жиру є, як правило, гарними постачальниками вітаміну Е. Особливо багаті на вітамін Е олія пшеничних зародків, сафлорова олія, соняшникова олія, мигдаль, горіхи. Навіть у цільнозернових продуктах міститься невелика кількість вітаміну Е.

Ознаки дефіциту в організмі

Першими ознаками нестачі вітаміну Е в організмі є, як правило, суха, зморшкувата шкіра, швидка стомлюваність і підвищена дратівливість. Обмін речовин у м'язах здійснюється не в повному обсязі, а утворення еритроцитів може скоротитися.