Меню

Продукти, що містять залізо

Залізо 一 один з найнеобхідніших мікроелементів для організму людини. Для дітей воно дуже важливе: без достатньої кількості заліза органи не отримують кисень у потрібній концентрації для нормального функціонування. Головне джерело заліза, яке найкраще засвоюється — це продукти тваринного походження. У м’ясі, печінці, рибі, морепродуктах та яйцях міститься саме гемове залізо, що входить до складу гемоглобіну й легко засвоюється через специфічний механізм транспорту в кишківнику.

Корисні продукти, багаті на залізо

Найвищий вміст гемового заліза мають червоне м’ясо та субпродукти, м’ясо індички, качки, кролика, а також риба та морепродукти. Проте навіть між м’ясними продуктами є суттєва різниця: наприклад, м’ясо індички містить більше заліза, ніж курятина, а темне м’ясо — більше за світле. Крім заліза, м’ясні продукти містять вітамін B12, цинк, селен, білки та жиророзчинні вітаміни.

Печінка вважається чемпіоном за вмістом заліза, проте її варто вживати обережно. Дитині до року рекомендують давати продукт не більше 1 разу на тиждень через великий вміст вітаміну А, який у високих концентраціях може бути токсичним. Для постійного вживання заліза краще вибирати яловичину, індичку або кролика. У період активного росту та при ризиках залізодефіциту (наприклад, у недоношених або дітей з пізно введеним прикормом) регулярне вживання м’яса — ключовий профілактичний крок для попередження анемії.

Рослинні продукти, які містять залізо

Рослинні продукти містять залізо в негемовій формі. Вона гірше засвоюється, оскільки потребує кислотного середовища, вітаміну С. Тим не менш, продукти рослинного походження теж відіграють важливу роль у формуванні здорового харчування. Вони дають змогу урізноманітнити раціон, містять багато клітковини, вітамінів, антиоксидантів. Джерелами заліза в рослинному меню є бобові, зернові, горіхи, насіння, зелень і деякі овочі.

Деякі залізовмісні овочі не є кращим джерелом заліза через інші сполуки в їхньому складі. Наприклад, у шпинаті заліза багато, але щавлева кислота значно блокує його біодоступність. А от броколі, капуста, сочевиця — хороші джерела. 

Сучасні рекомендації дозволяють вводити рослинні джерела заліза в прикорм навіть до 8 місяців, якщо м’ясо погано переноситься або якщо сім’я дотримується вегетаріанства. Звичайно, таке рішення має обов’язково супроводжуватися консультацією лікаря та динамічним спостереженням за аналізами.

Найбільше заліза містять шпинат, броколі, зелений горошок та квасоля. Також чудовим джерелом є сочевиця. Додавати такі продукти в прикорм потрібно тільки після достатньої термічної обробки та у подрібненому вигляді. Для покращення засвоєння також можна поєднувати залізовмісні овочі з багатими на вітамін С продуктами.

Залізовмісні продукти: вміст заліза у 100 г продукту

Тож, в яких продуктах багато заліза? Ми підготували зручну таблицю з продуктами, які можна давати малюкам. Всі значення надані з розрахунку на 100 г продукту.

В яких продуктах найбільше заліза:

кунжутне насіння 14.6 мг;
насіння гарбуза 8.8 мг;
куряча печінка 8.2 мг;
яловича печінка 6.9 мг;
крупа гречана 6.7 мг;
тофу 5.4 мг;
вівсянка (суха) 4.3 мг;
мигдаль 3.7 мг;
шпинат варений 3.6 мг;
кролик 3.4 мг;
сочевиця варена 3.3 мг;
нут варений 2.9 мг;
яловичина 2.6 мг;
індичка 2.3 мг;
квасоля варена 2.2 мг;
горох зелений 1.5 мг;
курятина 1.3 мг;
яйце куряче 1.2 мг;
броколі варена 1.0 мг;
тунець консервований 1.0 мг.

Молочні продукти можуть знижувати засвоєння заліза, тому краще вживати їх окремо від залізовмісних страв.

Чи містить молоко необхідне залізо для дітей?

У 100 г молока або йогурту міститься менше 0.1 мг заліза. Крім того, кальцій, що міститься в молочних продуктах, може конкурувати із залізом за засвоєння, особливо при високому його споживанні. 

При цьому є різниця між вмістом заліза в грудному молоці та сумішах. В грудному молоці заліза менше, але воно легше засвоюється. В сумішах заліза більше, адже воно дещо гірше засвоюється, ніж з грудного молока.

Грудне молоко є пріоритетним залізовмісним продуктом для дитини. Якщо ви розглядаєте перехід на молочну суміш, це варто робити тільки після консультації педіатра.

Попри досить низький вміст заліза, зовсім відмовлятися від молочних продуктів не потрібно. Вони є джерелом кальцію, вітаміну D та білку 一 не менш важливих для організму малюка речовин. Натуральне та збалансоване харчування забезпечить організм всім необхідним для гармонійного розвитку.

Продукти з залізом для прикорму малюка

Прикорм — це критично важливий етап формування залізозалежного обміну в організмі малюка. Після 6 місяців потреба організму дитини в залізі стрімко зростає. Грудне молоко містить лише 0.2–0.4 мг заліза на літр, і навіть при 50% всмоктуванні цього недостатньо. Тому м’ясо — рекомендований один з перших продукт прикорму в більшості країн світу.

Зверніть увагу, в яких продуктах найбільше заліза 一 їх можна використовувати у смачних та корисних стравах для прикорму:

  • пюре з яловичини, індички, кролика 一 до 5 мг на 100 г;
  • овочеві пюре з броколі, гарбуза, зеленого горошку 一 до 3 мг на 100 г;
  • збагачені залізом каші 一 гречана, кукурудзяна, вівсяна 一 до 5 мг на 100 г;
  • м’ясо з вітаміном С (наприклад, яловичина з броколі або м’ясо з пюре з яблука) забезпечує краще засвоєння заліза

У раціоні дитини від 6 місяців м’ясо повинно бути щодня — навіть 20–30 г вже суттєво покривають добову потребу. Рослинні джерела заліза теж варто включати, але вони мають бути доповненням, а не основою.

Окремої уваги варті дитячі каші.  Їхній склад передбачає більше заліза, ніж “дорослі” альтернативи, тож у 100 г сухого продукту міститься до 5 мг заліза. Цього достатньо, щоб забезпечити половину добової потреби малюка до 12 місяців. Безмолочні каші HiPP чудово підходять для цього 一 наприклад, гречана.

Поширені запитання про залізо в харчуванні малюків

Чому залізо важливе для дітей та які продукти вони повинні споживати?

Залізо необхідне для утворення гемоглобіну, правильного розвитку мозку та імунної системи дитини. Його нестача може призвести до анемії, слабкості, затримки розвитку та порушення роботи імунної системи. Діти до року можуть споживати м’ясні пюре з яловичиною, індичкою та збагачені залізом дитячі каші.

Які фрукти містять залізо?

Найбільше заліза серед фруктів містять сушені — курага, чорнослив, родзинки, фініки та інжир. Свіжі гранати, яблука, персики й ожина теж є помірними джерелами заліза, хоча вміст значно нижчий, ніж у продуктах тваринного походження. Фрукти важливі ще й тим, що містять вітамін С, який поліпшує засвоєння заліза.

Як можна покращити засвоєння заліза з продуктів?

Залізо краще засвоюється, якщо одночасно споживати продукти, багаті на вітамін С. Для цього чудово підходять деякі фрукти, овочі та соки з них. Не варто поєднувати джерела заліза з кальцієм, адже вони конкурують за всмоктування.

В яких продуктах найбільше заліза?

Найвищий вміст заліза мають яловичина, куряча печінка, телятина та м’ясо індички. В яких продуктах є залізо, якщо не в м’ясі? Лідерами є гречка, сочевиця та броколі. В дитячих пюре та кашах ці продукти додатково збагачуються залізом.

Пошук продуктів прикорму