Меню

Формування кишкової мікрофлори у немовлят і малюків

Розвиток кишкової мікрофлори у малюків

Немовлята народжуються з практично вільним від мікробів кишковим трактом. 
Лише під час та після народження кишкова мікрофлора заселяється корисними бактеріями. Ці бактерії необхідні для нормального травлення та роботи імунної системи.

Що ви, як батьки, можете зробити, щоб посприяти розвитку кишкової мікрофлори дитини? Ми зібрали для вас найкращі поради. 
Дізнайтеся більше про важливу роль кишкової мікрофлори.  

Важливість здорової кишкової мікрофлори 

Кишкову мікрофлору часто недооцінюють, але вона робить значний внесок у наш добробут. Кишкова мікрофлора необхідна для функціонування імунної системи та підтримки ефективного перетравлення багатьох важливих компонентів їжі.  

Кишкова мікрофлора - що це?

Кишкова мікрофлора, або кишкова мікробіота - це сукупність усіх мікроорганізмів, які колонізують кишківник. Особливо важливими колонізаторами є корисні молочнокислі бактерії, такі як лактобактерії та біфідобактерії. Причина, чому вони такі важливі, полягає в тому, що вони прикріплюються до стінки кишечника і, як охоронці, захищають від небажаних бактерій.

У немовлят корисна кишкова мікрофлора повинна спочатку заселитися, а потім розвинутися і зміцнитися. Розвиток кишкової флори в основному завершується приблизно через три роки після народження.  

Розвиток кишкової мікрофлори у немовлят і малюків

Мікробіота дитини формується переважно протягом перших трьох років життя. Після народження травна система дитини вже сформована, хоча вона ще значною мірою «стерильна». Це означає, що важливі бактерії майже відсутні. Вони поступово заселяють кишківник протягом перших місяців і років життя.

Дослідження показали, що оптимальний розвиток мікробіоти є важливим у період до трьох років, оскільки це впливає на подальший стан здоров’я дитини. Причина полягає в тому, що приблизно 70-80 % імунних клітин розташовані в кишківнику. Тому кишкова мікрофлора відіграє важливу роль у профілактиці інфекційних захворювань та попередженні появи алергії. До того ж, здорова мікробіота є основою здорового травлення, метаболізму та розвитку мозку.

Спосіб розвитку мікробіоти залежить від різних факторів. З одного боку, є чинники, на які неможливо вплинути безпосередньо – наприклад, середовище постійного проживання, наявність братів і сестер чи домашніх тварин. Але є те, на що можна активно впливати та коригувати – наприклад, харчування малюка.

Народження

Перше заселення кишківника відбувається під час народження. Вирішальну роль у цьому відіграє тип пологів. Діти, народжені через природні пологові шляхи (тобто вагінально), піддаються впливу вагінальних бактерій матері. Саме під час проходження через пологові шляхи немовлята контактують з мікробіотою матері й таким чином «захоплюють» корисні бактерії, які підтримують розвиток їхнього кишківника. Тому під час вагінальних пологів дитині передається велика кількість біфідобактерій, і особливо лактобактерій. Вони є одними з важливих перших колонізаторів кишкової мікрофлори.
Однак немовлята, народжені шляхом кесаревого розтину, спершу контактують зі шкірними бактеріями мами або тата, а також бактеріями з середовища медичного закладу. Ось чому захисні корисні бактерії у кишковій мікрофлорі цих малюків виявляються у меншій кількості, і це також має вплив на імунну систему.

Від 0 до 6 місяців

Грудне вигодовування підтримує природну колонізацію кишківника, оскільки крім усіх важливих поживних речовин грудне молоко постачає також корисні молочнокислі бактерії. Крім того, воно містить пребіотичні культури (цінну клітковину), яка може бути використана корисними кишковими бактеріями для свого росту. Тому для харчування немовлят, які не на грудному вигодовуванні, доцільними можуть бути суміші, що містять натуральні молочнокислі культури (тобто корисні бактерії – пробіотики) та клітковину (пребіотики).

Від 6 до 12 місяців – початок введення прикорму

Із введенням твердої їжі мікробіота кишківника кардинально змінюється. Її склад і функції адаптуються до зміни раціону. Зменшується кількість молочнокислих бактерій і зростає все більше бактерій, які можуть перетравлювати цінну клітковину зі злаків, фруктів і овочів, а також різних джерел білків і жирів.
Зі все більш складною та різноманітною дієтою складність кишкової флори зростає. Це означає, що все більше і більше різних бактерій розвивається і колонізує кишківник. Велика різноманітність часто ототожнюється з більш здоровою мікробіотою. Збалансоване харчування з цінними харчовими волокнами сприяє оптимальному розвитку та різноманітності мікробіоти , у якій переважають корисні бактерії.

Від 12 місяців до 3 років

Чим більше харчування дитини стає подібним до раціону всієї родини, тим більше стабілізується мікробіота і стає схожою на мікрофлору дорослої людини. Протягом цього часу відбувається її подальший розвиток. Важливо і надалі сприяти розвитку мікробіоти. Разом зі збалансованим та здоровим харчуванням пробіотичні молочнокислі культури можуть підтримувати здорову кишкову мікрофлору і, таким чином, продовжувати захищати дитину від хвороб та інфекцій. Приблизно у віці 3-х років більша частина процесу формування мікробіоти практично завершується, і тоді за своїм складом і функціями вона стає схожою на мікрофлору дорослої людини (але ще не повністю).

Ознаки здорової кишкової мікрофлори

Які є ознаки здорової кишкової мікрофлори? 
Перш за все, нормальне травлення свідчить про те, чи оптимально колонізована кишкова мікрофлора. Крім того, здорова кишкова мікрофлора також впливає на імунну систему, шкіру та загальне самопочуття.

 Докладніше, це означає: 
1. Випорожнення кишківника є більш регулярним та м’яким, без дискомфорту, як-от метеоризм, закреп або спазми в животі.
У дітей на грудному вигодовуванні рідше виникає твердий стілець або здуття живота. Досвід показує, що діти, яких годують сумішшю, часто мають м’якший стілець і рідше мають проблеми з травленням, якщо суміш містить пробіотики та клітковину. 

2. Харчової непереносимості майже немає або взагалі відсутня
У дітей зі схильністю до атопічного дерматиту дуже рано проявляється непереносимість деяких компонентів їжі. З початком прикорму та зі збільшенням кількості звичайних продуктів у раціоні діапазон можливих харчових непереносимостей розширюється. Коров'яче молоко (лактоза), фруктовий цукор (фруктоза) або окремі алергени часто є тригерами виникнення реакцій непереносимості. 

3. Здорова імунна система та, як наслідок, менше інфекцій. 
Завдяки слабокислому середовищу оптимально колонізована кишкова мікрофлора є ідеально оснащеною для виявлення патогенних (хвороботворних) мікробів та запобігання їх розмноженню. У середньому, діти на грудному вигодовуванні мають менше шлунково-кишкових інфекцій та менше страждають від інфекцій середнього вуха. Крім активних захисних речовин, грудне молоко також містить численні живі клітини, зокрема біфідокультури, які пов'язують зі здоровою кишковою мікрофлорою. 

4. Добре загальне самопочуття.
Цей момент, звичайно, досить суб'єктивний та особливо важливий, якщо кишкова мікрофлора недостатньо збалансована. Тоді після приймання їжі різко падає рівень енергії або настрій піддається сильним коливанням. Дорослі часто відчувають певну втому, яка описується як відчуття хитання та поява хаотичних думок. У дітей добре самопочуття характеризується певним балансом і задоволенням у межах своїх можливостей. Оскільки немовлята та малюки ще не можуть заспокоюватися самостійно, вони принципово залежать від вашої батьківської підтримки. 

5. Шкіра та слизові оболонки чисті, здорові та без подразнень
Шкіра немовляти до п'яти разів тонша, ніж у дорослого. Тому вона є набагато вразливішою до впливу  забруднювальних речовин з навколишнього середовища. Здорова кишкова мікрофлора допомагає шкірі немовлят і малюків краще адаптуватися до холодних, вологих або подразнювальних речовин. Це також стосується слизових оболонок, стан яких може бути показником ослабленої імунної системи. 

Здорова кишкова мікрофлора впливає і на забезпечення організму поживними речовинами. Це пояснюється тим, що в слизовій оболонці кишківника відбуваються численні складні процеси для засвоєння нутрієнтів з їжі. Якщо правильних корисних бактеріальних культур немає в достатній кількості, організм не може виробляти необхідні вітаміни, мікроелементи, амінокислоти та жирні кислоти. 

Важливо: справжній дефіцит поживних речовин можна виявити лише за допомогою відповідних аналізів крові. Дефіцит, що загрожує здоров'ю, трапляється у немовлят нечасто. Незначний брак поживних речовин зазвичай можна легко компенсувати за допомогою збалансованого харчування з віку введення прикорму. Найкраще обговорити це з вашим педіатром. 

Таким чином збалансована кишкова мікрофлора значною мірою має вплив на самопочуття та здоров'я. Вона підтримує важливі функції організму, безперебійне травлення і сприяє міцній імунній системі.  

Оптимальне харчування для здорової кишкової мікрофлори

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, оптимальним для зміцнення кишкової мікрофлори є продовження грудного вигодовування протягом шести місяців паралельно з введенням прикорму. Ваша дитина тоді отримуватиме з грудним молоком численні імунні клітини, пробіотики та клітковину, адаптовані до її індивідуальних потреб. 

Коли ваша дитина буде готова до прикорму, приблизно з шостого місяця життя, кишкова мікрофлора адаптується до зміненого харчування. Збалансований та багатий на вітаміни раціон з великою кількістю клітковини ідеально підходить для підтримки цих змін на шляху до оптимально сформованої кишкової мікрофлори. 

Це забезпечує корисні кишкові бактерії, такі як біфідокультури, великою кількістю їжі та дозволяє їм краще розщеплювати їжу. 
Високооброблені продукти, такі як фастфуд або солодкі та солоні закуски, не рекомендуються під час введення прикорму. Якщо ваша дитина трохи старша, невелика кількість такої їжі є прийнятною. 

Важливо: частота та кількість мають вирішальне значення. Переважно збалансоване харчування з великою кількістю клітковини підтримує здоров'я кишкової мікрофлори.

Наші поради щодо харчування, корисного для кишківника: 

1. Пропонуйте різнокольорові тарілки. 
Намагайтеся формувати якомога яскравішу тарілку на кожне приймання їжі. Помідори (червоні), огірки (зелені), очищені яблука (білі), апельсини (помаранчеві), чорниця (синя/фіолетова) разом утворюють райдужний набір овочів і фруктів, які стануть чудовим доповненням до смачної основної страви.

 2. Дотримуйтеся правила «20 видів зелені».
Це означає, що кожного тижня у вашому раціоні має бути щонайменше 20 різних продуктів зеленого кольору – переважно овочів. Окрім популярних продуктів, таких як салат, броколі та шпинат, є багато інших, які також смачні, але вживаються не так часто. Наприклад, зелена квасоля, зелена спаржа та, звичайно ж, зелений горошок! Це правило працює майже з будь-яким іншим кольором, просто спробуйте! 

Обидві поради стосуються урізноманітнення раціону дитини. Адже це не так просто з маленькими дітьми, які часто наполягають на одних і тих самих трьох продуктах і часто відмовляються куштувати щось нове. Малюки здебільшого споживають те, що ви як батьки регулярно їм пропонуєте, а також із задоволенням їдять самі. Чи є овочі або фрукти новими для вашої дитини? Просто продовжуйте й надалі їх пропонувати. Кишкова мікрофлора вашої дитини буде в захваті!  

Поради щодо формування кишкової мікрофлори

Для формування здорової кишкової мікрофлори у новонароджених практично не потрібно нічого, крім створення оптимальних початкових умов. Природні пологи та подальше встановлення контакту «шкіра до шкіри» забезпечують добру основу для оптимальної початкової колонізації. 

Важливо: якщо природні пологи з тих чи інших причин були неможливі або контакт «шкіра до шкіри» довелося відкласти з медичних міркувань, це може бути неідеальним варіантом. Але не хвилюйтеся, якщо це стосується вас і вашої дитини. Навіть якщо подальші кроки займуть трохи більше часу, здорова кишкова мікрофлора все одно може сформуватися, навіть якщо перші моменти життя минули інакше, ніж ви очікували. 

Якщо ви не годуєте грудьми або не годуєте тривалий час, суміш із пробіотиками  та пребіотиками  може допомогти у формуванні здорової кишкової мікрофлори в  немовлячому віці. Найкраще обговорити це з вашим педіатром. 
Збалансоване харчування з перших днів життя також сприяє розвитку здорової кишкової мікрофлори в довгостроковій перспективі. Як це може виглядати на практиці? 

Сніданок: цільнозернові мюслі, каша або хліб із цільнозернового борошна, а також свіжі фрукти чи сезонні овочі. Взимку, коли вибір дещо менший, можна використовувати заморожені фрукти й овочі. Вони часто містять більше вітамінів і поживних речовин, ніж свіжі, імпортовані.

Обід: різноманітні овочі в поєднанні з ситним гарніром з картоплі, цільнозернового рису або цільнозернових макаронів. Додайте джерело білка: м'ясо, яйце або тофу.

Полуденок: невеликі порції горіхів або сухофруктів (залежно від віку дитини), йогурт чи свіжі фрукти.

Вечеря: цільнозернова каша, хліб або подібні продукти разом з овочами чи начинками зазвичай є гарним вибором, щоб підготувати організм до нічного сну. 

Грудне молоко є чудовим доповненням до здорового раціону для кишківника, яке містить багато важливих поживних речовин і клітковини, а також сприяє оптимальному травленню. Важливо також стежити за достатнім споживанням рідини: пропонуйте дитині воду або несолодкий чай під час кожного приймання їжі.

Часті запитання щодо формування кишкової мікрофлори

Як розпізнати порушення у роботі кишкової мікрофлори? 

Коли кишкова мікрофлора не функціонує оптимально, це зазвичай означає, що порушена колонізація кишківника корисними бактеріями (дисбактеріоз). 
Характерні симптоми: 
• метеоризм, здуття живота 
• біль у животі, спазми 
• хронічна діарея або закрепи 
• загальне нездужання 
• ослаблена імунна система, часті інфекції 

Детально дослідити, чи це так у вашої дитини, допоможе медична діагностика. 

Зазвичай відновити баланс мікрофлори кишківника можна за допомогою здорового та збалансованого харчування. Вживання пробіотиків також може цьому сприяти. 

Щоб допомогти вашій дитині сформувати здорову кишкову мікрофлору, ви можете: 
• забезпечити свіже, збалансоване харчування
• обмежити споживання цукру
• пропонувати кисломолочні продукти (кефір, йогурт, сир)
• частіше включати в раціон джерела клітковини (зелені овочі, насіння льону, продукти з цільнозернового борошна). 

Які продукти можуть покращити травлення моєї дитини?

Діти, які часто страждають від метеоризму, закрепів або хронічної діареї, часто мають порушену кишкову мікрофлору. 
Щоб відновити баланс і нормалізувати травлення, пропонуйте такі продукти: 
• пробіотичні продукти (квашена капуста, маринований буряк, огірки або кисломолочні продукти, такі як кефір, айран, йогурт тощо)
• продукти, багаті на клітковину (насіння льону або чіа, цільнозернові продукти, ягоди, сухофрукти)
Яскрава тарілка з різними продуктами під час кожного приймання їжі – це чудовий спосіб підтримати травлення вашої дитини зараз і в довгостроковій перспективі. 

Що давати немовлятам для відновлення кишківника після антибіотиків? 

Серйозна інфекція – це завжди стрес для дитячого організму. Приймання антибіотиків допомагає якомога швидше знищити патогенні бактерії. Однак після курсу лікування робота кишківника може порушитися.

Щоб допомогти відновити кишкову мікрофлору вашої дитини, ви можете: 
• Годувати грудьми частіше. Грудне молоко містить численні живі клітини та клітковину, які зміцнюють кишкову мікрофлору.
• Давати суміш з про- та пребіотичними компонентами, якщо дитина на штучному вигодовуванні.
Пробіотики та пребіотики в молочних сумішах допомагають позитивно впливати на колонізацію кишківника.
• Пропонувати пробіотичні продукти та продукти, багаті на клітковину. Це забезпечує кишкову мікрофлору біфідо- та молочнокислими бактеріями, які необхідні для оптимального травлення. 

Чи можу я пришвидшити формування кишкової мікрофлори моєї дитини? 

Батьки ставлять собі питання, чи слід починати зміцнювати кишкову мікрофлору одночасно із застосуванням антибіотиків. Однак приймання пробіотичних харчових добавок не є доцільним під час лікування антибіотиками. Спершу необхідно ефективно побороти патогенні мікроорганізми, адже внаслідок цього часто зменшується і кількість корисних бактеріальних культур у кишківнику. Саме тому пробіотики найкраще приймати вже після завершення курсу лікування антибіотиками.
Розпочати зміцнення кишківника можна з достатньої кількістю відпочинку та відповідної легкої дієти. Для немовлят та малюків зазвичай достатньо продовжувати отримувати грудне молоко або відповідну суміш. Починаючи з віку введення прикорму, пробіотична дієта з високим вмістом клітковини також може доповнювати раціон. Це дозволяє корисним бактеріальним штамам повторно колонізувати слизову оболонку кишківника та відновити баланс травної та імунної систем.  

Інформація про автора 
Сабріна Сайлер (Sabrina Sailer) працює волонтеркою-консультанткою з грудного вигодовування та кваліфікованою консультанткою з питань носіння дітей з 2010 року. Вона є копірайтеркою та редакторкою, а також відповідає за різні програми, пов'язані з поєднанням сім'ї та кар'єри.