Меню

Розвиток моторики

Розвиток моторики
Крок за кроком…

Тут Ви знайдете план розвитку моторики в перші 12 місяців життя.

Зауважимо, всі діти розвиваються по-різному. Якщо у Вас виникли сумніви щодо розвитку Вашого малюка, зверніться за консультацією до педіатра.

Одразу після народження

Зараз у новонароджених, насамперед, яскраво виражені рефлекси, тобто неусвідомлені інстинктивні реакції. Коли Ви даєте Вашому малюку палець, він одразу хапається за нього. Коли Ви гладите підошву стопи, то його ніжка одразу стискається, як при хапанні. 

На першому місяці життя

Малюк починає піднімати голівку, лежачи на животі. Спочатку ненадовго і з труднощами, однак, поступово все з більшою впевненістю. Малюк починає підносити руку до рота і смоктати її. 

На другому місяці життя

Ніжки тепер не весь час зігнуті, лежачи на спині, маля вже енергійно «крутить педалі». Лежачи на животі, воно піднімає голову приблизно на 45 градусів. Коли Ви його підтягуєте за ручки в сидяче положення, малюк до 5 секунд тримає голівку.

На третьому місяці життя

Ваша дитина спирається на передпліччя, коли з положення «лежачи на животі» піднімає голову. Вона уже вміє перекочуватися з положення «лежачи на боці» на спину. Її стислий кулачок розтискається – тепер вона хапає усвідомленіше. 

На четвертому місяці розвитку

Коли Ви садите дитину, Ви ще притримуєте її спину. Дитина повертає голівку вільно в обидві сторони. Спиратися на передпліччя і перебирати  ніжками –  для неї вже звичайне явище. Вона стежить поглядом за предметами на відстані і намагається їх схопити.  

На п'ятому місяці розвитку

Ваш малюк «плаває на суші»; він розгойдується, лежачи на животі. Коли Ви ставите його на ніжки, він упирається ними в підлогу. Він бере іграшки до рота і перекладає їх з однієї руки в іншу.

На шостому місяці розвитку

Ваша дитина тепер може спиратися на витягнуті руки. Вона повертається з положення «на спині» ліворуч і праворуч. Вона охоче грає своїми ніжками. Коли Ви її садите, вона спирається на руки, поставивши їх перед собою, і сидить в такому положенні.

На сьомому місяці розвитку

Тепер Ваш малюк сидить абсолютно самостійно. Він без чужої допомоги перевертається зі спини на живіт. Коли Ви ставите його на підлогу, він ніби підстрибує. Коли він лежить на спині, він із задоволенням підтягує ніжки і тягне пальці ніг до рота.

На восьмому місяці життя

Ваш малюк починає підносити до рота, затиснувши в ручці, печиво або скоринки хліба та «гризти» їх. Зараз це добре для  зубів, які ріжуться. Він самостійно перевертається зі спини на живіт і починає пересуватися по підлозі: спираючись на передпліччя, він просувається вперед, підтягуючи за собою ніжки.

На дев'ятому місяці життя

Тепер Ваш малюк може самостійно пересуватися вперед, він упевнено освоює всю квартиру. Він уже вміє тримати предмет, затиснувши його між великим і вказівним пальцем. Коли Ви тримаєте його за обидві ручки, він близько 1 хвилини стоїть по стійці «струнко».

На десятому місяці життя

Якщо дитина може на щось спертися, вона підтягується з положення «сидячи», встає на ніжки і може якийсь час так стояти. Стоячи рачки, вона розгойдується; тепер дитина готова до повзання рачки. А з положення «лежачи на животі» вона самостійно сідає.

На одинадцятому місяці життя

Тепер Ваш малюк справжній чемпіон з повзання рачки. Він скрізь підтягується і робить перші кроки, тримаючись за Вас обома ручками. Якщо він міцно тримається, він може стоячи підняти одну ногу, не впавши при цьому – це перші передумови для того, щоб ходити.

На дванадцятому місяці життя

Тепер Ваш малюк вже може ходити, тримаючись за одну руку. Найспритніші роблять перші самостійні кроки. Малюк може в положенні «стоячи» підняти якийсь предмет, тримаючись при цьому однією рукою. Він без проблем змінює позу – з положення «сидячи» стає навколішки. 

Пошук продуктів прикорму