Чи їсти «за двох»?

Під час вагітності перед організмом постають складні завдання

Ваш девіз: головне – не кількість, а якість їжі!

Протягом 40 тижнів вагітності перед організмом жінки постають складні завдання, з якими він повинен упоратися: дитина харчується через пуповину й повинна постійно отримувати поживні речовини. Отже, організм перебуває в надзвичайному стані й працює на повну потужність. Саме зараз здорове харчування так само важливе, як профілактичні огляди й прогулянки на свіжому повітрі.

Достатня кількість поживних речовин відіграє важливу роль

Усе, що потрібно дитині, вона бере із системи кровообігу матері, використовуючи, якщо необхідно, і її резерви. Фолієва кислота, йод, залізо й інші поживні речовини сприяють розумовому й фізичному розвитку дитини. Якщо запасів достатньо, дитина розвивається якнайкраще, а мати почувається добре. Отже, повноцінне харчування однаковою мірою йде на користь і матері, і дитині.

Майте на увазі, що під час грудного вигодовування організму матері також потрібно багато чого, тому ми рекомендуємо у цей період стежити за збалансованим харчуванням і достатнім надходженням у організм поживних речовин.

Однак давнє правило про те, що майбутня мама повинна «їсти за двох» — неправильне.

Однак давнє правило про те, що майбутня мама повинна «їсти за двох» — неправильне. Адже протягом перших трьох місяців вагітна жінка не потребує додаткової енергії. Лише пізніше, починаючи із четвертого місяця, можна підвищити калорійність добового раціону приблизно на 250 ккал, що відповідає лише одній додатковій порції мюслів або одному бутерброду.

Як же впоратися із завданням правильного харчування? Усе залежить від складу харчових продуктів. Це означає, що харчування має давати організму, з одного боку, якнайбільше різноманітних вітамінів і мінеральних речовин, а з іншого – якнайменше калорій. На порядку денному – питання не кількості, а якості.

У зв’язку з цим експерти говорять про високу поживність. А якщо простіше: щодня – свіжі фрукти, овочі, салати, картопля, цільнозернові продукти, нежирні молочні продукти; крім того, регулярно – морська риба для забезпечення організму жирними кислотами Омега-3; іноді – нежирне м'ясо – ось ідеальний раціон харчування під час вагітності. Не менш важливо – пити в достатній кількості.

Навіть за умов сумлінного підходу до питань харчування потреба організму в певних поживних речовинах не може бути задоволена повністю. Так, у вагітних часто спостерігається нестача саме фолієвої кислоти та йоду, а також довголанцюгових жирних кислот (Омега-3).

Тому експерти з питань харчування рекомендують під час вагітності й у період грудного вигодовування приймати харчові добавки, орієнтовані на потреби вагітних та матерів, що годують дитину. З приводу цього зверніться, будь ласка, за консультацією до свого гінеколога.

Краще менше, але частіше

Не збільшуйте кількість, а поліпшуйте якість харчування. Ви можете їсти все, що Ви бажаєте, але прийоми їжі повинні правильно розподілятися протягом дня: 

  • вранці – ситний сніданок;
  • в обід – основний прийом їжі;
  • увечері – легка вечеря;
  • між основними прийомами їжі невеликі перекуси 1-2 рази на день.

 

Здоровим перекусом між основними прийомами їжі може бути, наприклад, ніжне фруктове пюре HiРР з великою кількістю вітамінів і, звичайно, без додавання цукру.

Рекомендації щодо вживання окремих груп харчових продуктів

Фрукти Овочі Цільнозернові продукти М'ясо Риба Молочні продукти Рослинні жири
Фолієва кислота
Вітаміни В